izvor podataka: poirot

Naziv

Razvoj nove generacije snack proizvoda namijenjenih potrošačima s posebnim prehrambenim potrebama primjenom tehnologija 3D tiskanja

nije evidentirano

Opis projekta

U svijetu je sve veća pojavnost nezaraznih bolesti kao što diabetes mellitus, celijakija, osjetljivost na pšenicu (NCWS) i sindrom iritabilnog crijeva (IBS) kod kojih postoje ograničenja u konzumaciji hrane od žitarica zbog velikog sadržaja određenih ugljikohidrata i/ili glutena. Stoga se oboljeli trebaju držati cjeloživotne dijete, što je vrlo zahtjevno s obzirom na ograničeni asortiman, lošu kvalitetu i visoku cijenu hrane za posebne prehrambene potrebe. Zahvaljujući intenzivnom razvoju digitalnih tehnologija, osobito aditivne tehnologije (3D tiskanje), otvorile su se nove mogućnosti i izazovi u proizvodnji hrane. Za proizvodnju 3D tiskane hrane moguće je koristiti različite sirovine i njihove smjese pri čemu je potrebno voditi računa o njihovim kemijskim i fizikalnim svojstvima, odnosno sposobnosti tiskanja, kao i interakcijama pojedinih sastojaka pri kreiranju proizvoda uravnoteženog nutritivnog sastava. Cilj ovog projekta je istražiti mogućnost razvoja snack proizvoda na bazi žitarica primjenom 3D tiska namijenjenih potrošačima oboljelima od dijabetesa, celijakije, NCWS i IBS-a, optimiranog nutritivnog sastava, poželjnih fizikalnih i senzorskih svojstava. Rezultati ovog projekta doprinijet će razumijevanju utjecaju procesa predobrade (fizikalni i biokemijski postupci) na reološka svojstva pasti sastavljenih od visokomolekularnih polisaharida, proteina i lipida, pogodnih za 3D tiskanje snack proizvoda i postizanje stabilne strukture. Osim toga, definirati će uvjeti procesa završne obrade proizvoda kojima će se osigurati mikrobiološka ispravnost i poželjna senzorska svojstva proizvoda visoke prehrambene vrijednosti. Predložit će se i konstruirati 3D pisač po mjeri, namijenjen izradi snack proizvoda za potrošače s navedenim posebnim prehrambenim potrebama. Rezultati će imati utjecaj na tehnološki razvoj, osobito prehrambene industrije, ali i na kvalitetu života osoba s posebnim prehrambenim potrebama.

nije evidentirano

Ključne riječi

aditivna tehnologija, dijetni snack na bazi žitarica, bez glutena, fermentabilni ugljikohidrati, reologija pasti, razvoj 3D pisača, profil arome

nije evidentirano

Znanstveno-istraživački projekti

3DSnack4Health

IP-2020-02-3829

15.02.2021

14.02.2025

nije evidentirano

HRK 1.059.450

Podaci o financiranjima

Podaci o institucijama

Podaci o osobama